Генерала Боже Јанковића 1, спрат 3, стан 19, 18105 Ниш

ЗАШТИТА МАЛИХ АДВОКАТА, НЕ ХВАЛА.

Ја сам један од оних Малих адвоката. Велико слово “М” заслужили смо јер о нама брине министар правде селаковић. Мало “с” у писању његовог презимена само је израз нашег поштовања, због његовог познавања прописа и проблематике.

Као Мали адвокат подржавам одузимање права адвокатима да састављају уговоре о промету непокретности.

И до сада сам сумњао у себе. Саставим клијенту такав уговор, пре тога гњавим га свим детаљима, упозорењима шта се све дешава на тржишту некретнина, тражим од њега лист непокретности на коме се још ни потпис и печат нису осушили, лично извршим неке провере. Дакле, био сам клијенту напоран, досадан и права је срећа да тај посао више нећу морати да радим.

До душе, заблуда је да је тај посао састављања уговора био поверен искључиво адвокатима.

И клијент је могао сам саставити такав уговор.

Е више не може. По новим прописима то може једино нотар па се унапред насладјујем колико ће мукотрпног посла нотари имати и колико ће то скупо коштати наше клијенте које смо размазили погадјањем. Нема погадјања. Држава је одредила тарифу, има да платиш и да певаш.

Поред тога, нотари неће моћи мирно да спавају. Гарантују целокупном својом имовином за штету ако је причине. Истина, и ми адвокати Мали и велики били смо материјално одговорни уколико причинимо штету клијенту. Наравно, целокупном својом имовином. Али сада више не морамо да бринемо. Имовину можемо да користимо ради намирења пореза држави.

Моје сумње у себе, да умем да саставим уговор, појачала је изјава неког колеге нотара на телевизији у вези састава и овере уговора о продаји станова у изградњи.
Рече колега нотар да раде на томе да “пронадју” форму уговора које ће састављати и оверавати и у таквим случајевима, па ће ваљда и такви станови моћи да се укњиже.

У вези тога предлажем да Републички геодетски завод хитно донесе одлуку да се у листовима непокретности унесу ставке на основу којих ће бити евидентиране следећи подаци: “Стан у изградњи” “ваздушни простор стана у изградњи” “власник ваздушног простора стана у изградњи”

Лепо, нотар састави и овери уговор о стану у изградњи. На основу тога власник се укњижи. Није битно што такав стан може остати у изградњи заувек. Нема секирације. Одеш у банку, узмеш кредит од 100.000 евра а банци оставиш хипотеку на стану у изградњи. Ако не вратиш кредит, банка постаје власник “ваздушног простора стана у изградњи”

Када ми је порез ове године повећан за 41% скакао сам од среће. Неким колегама је тај порез увећан за 70, 80 па и 150%. Насладјивао сам се: то су сигурно велики адвокати, мени Малом адвокату, “само” 41% куд ћеш више, пардон – мање?

До сада сам био припадник ниже средње класе. Сада сам гурнут испод те границе. И ако. Већина мојих клијената је испод те границе, па ћу их сада разумети зашто ми не плаћају услуге. Шта разумети, отписаћу им потраживања.

И против сам тога да се смени министар селаковић. Негде сам прочитао да је асистент на предмету “упоредна правна традиција”. То је веома важан предмет за практичну примену права у стварном животу. До душе, до скоро овакав предмет није постојао, али то је мање битно. Није мала ствар бити асистент на оваквом предмету.

На крају, ипак бих замолио господина селаковића да не штити нас Мале адвокате. Мало сам посумњао у његово знање када је “гарантовао” да можемо себе штитити у управном поступку ако се усудимо да издамо колеге у овом штрајку.

Нешто су му објашњења танка. Или су мене професори Правног факултета у Нишу погрешно учили.

Нас Мале адвокате довољно сте заштитили одузимањем дела посла и повећањем пореза. Немојте нас више штитити. Почиње да боли.

Илић Ј. Горан, адвокат из Врања.

ПОДЕЛИ ОВУ ИНФОРМАЦИЈУ
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email