Генерала Боже Јанковића 1, спрат 3, стан 19, 18105 Ниш

Овде можете видети предлоге закона чије измене тражимо

Поштоване колеге,

У прилогу достављамо предлог измена и допуна Закона о јавном бележништву и пратећих прописа, које имају за циљ, пре свега, и само одузимање ексклузивности јавним бележницима за сачињавање уговора о промету непокретности, наследних и породичних уговора.
Једноставно, наш захтев је да и адвокати то могу да раде, а да јавни бележници само ураде формални део (ад солемнитатем) чиме би уговор сачињен од стране адвоката попоримио форму јавне исправе. Наш захтев је проширен и на део приватних исправа где би јавни бележници вршили само оверу потписа (легализацију), нарочито када су та документа састављена од стране адвоката. У сваком случају радне групе које су радиле на овим предлозима, пре свега, су имале у виду чињеницу да је неопходно изменити читав низ одредаба како би до краја били артикулисани наши захтеви.
Посебно указујемо на то да је, по нашем мишљењу, потребно изменити и јавно бележничку тарифу која за грађане Србије, као и правна лица представља озбиљан проблем када је у питању приступ правди и то цензусни.

У атачменту ћете приметити да се налази и предлог измена и Закона о јавним набавкама. Сада важећим решењем у овом закону правна помоћ коју пружају адвокати представљају предмет јавних набавки, што је у супротности са строгим принципима адвокатуре, пре свега имајући у виду право на слободан избор адвоката и његове личности, однос поверања, и утврдјену тарифу – цену за рад адвоката што додатно обесмишљава ангажовање адвоката путем јавних набавки.

По раније постигнутом договору, предлог измена и допуна су сачиниле две радне групе формиране у оквиру АК Војводине.

Поштоване колеге, молимо Вас да у најкраћем могућем року, након што сагледате предлог измена и допуна, на исте дате сагласност или Ваше предлоге за измену и допуну, након чега ће финална верзија предлога бити проследјена Министарству правде Републике Србије.

С колегијалним поштовањем
Драгољуб Дјордјевић, адвокат
Председник
Адвокатске коморе Србије

ПРЕУЗМИТЕ:

Предлог измена закона о извршењу и обезбеђењу можете преузети oвде.
Закон о јавном бележништву – радни предлог септембар 2014. можете преузети oвде.
Предлог закона о премету непокретности можете преузети oвде.
Предлог закона о ванпарничном поступку можете преузети oвде.
Предлог иѕмене закона о оверавању потписа можете преузети oвде.
Закон о правобранилаштву измене без образлозења можете преузети oвде.
Закон о јавим набавкама измене без образлозења можете преузети oвде.

ПОДЕЛИ ОВУ ИНФОРМАЦИЈУ
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email