Генерала Боже Јанковића 1, спрат 3, стан 19, 18105 Ниш

На састанку одржаном 10.10.2014. године, министар Селаковић је председнику АКС Драгољубу Ђорђевићу и председнику АКБ Слободану Шошкићу предочио своје виђење за решавање актуелних проблема. Своје предлоге министарство је формулисало на документу (без потписа и меморандума министарства). Председник АКС је одмах сазвао Протестни одбор (којег чине председници свих адв.комора у Србиј), а одмах потом протестни одбор је издао саопштење о наставку протеста, са којим је чланство већ упознато. Седници протестног одбора су присуствовали И чланови УО АКБ и став о наставку протеста је донет јединствено, о чему је Председник АКС потом обавестио министра правде.

Овом приликом желимо да обавестимо чланство о томе да је један од предложених основа за решавање кризе био моментални прекид обуставе рада, што је у супротности са одлуком АКС од 13.09.2014, која је акламацијом потврђена и на Конгресу одржаном 08.10.2014. године, те што је у овој фази апсолутно неприхватљиво.

Међутим, вођени жељом да се бар покуша пронаћи решење за актуелну ситуацију, покушали смо да пронађемо оно у чему може да се постигне сагласност, а не само оно у чему се очигледно значајно разликујемо.

За адвокатуру је прихватљиво да се убудуће формира радна група, коју би чинио једнак број представника министарства и представника адвокатуре, која би учествовала у раду на нацртима свих закона којима се на директан или индиректан начин задире у права адвокатске професије. Спремни смо да одмах приступимо формирању овакве радне групе, сматрајући да ова радна група мора пре свега да се бави изменама ЗОЈБ и сетом пратећих закона, чија измена је примарни захтев адвокатуре. Адвокатура већ има спремне предлоге закона и рад може почети одмах.

За адвокатуру је прихватљиво да се као полазна основа за будуће преговоре са представницима министарства финансија узме максимално повећање пореских основица од око 10% у односу на 2013. годину. Овде се само ради о полазној основи, која би кроз преговоре могла да претрпи корекције, обзиром да ћемо на тим преговорима аргументовано бранити све тезе, изнете на досада одржаним скупштинама комора. Међутим, будући да је Законом о јавном бележништву бројним адвокатима украћено право на рад и могућност да уопште остварују приходе, сматрамо да се питање пореза не може разматрати одвојено од питања нотара.

Чврсто стојимо на становишту да за адвокатуру није прихватљив моментални прекид обуставе рада, коју је предложило министарство и понављамо да се не може изаћи из кризе док се не пронађе решење за кључни проблем (око кога су ставови адвокатуре и министарства и даље јако удаљен) – Закон о јавним бележницима, са сетом пратећих закона (и то по хитној процедури).

Ипак, то не значи да адвокатура не жели да разговара и преговара. Упркос бројним изјавама које сматрамо увредом за адвокатуру, докле год је г-дин Селаковић министар правде РС, представници АКС ће се одазвати сваком позиву на разговор. Истовремено, још једном позивамо министра да се сучељени ставови изнесу и јавности, у било ком термину, на било којој телевизији са националном покривеношћу, сматрајући да грађани Србије имају право да чују обе аргументације.

Врата АКС остају отворена за преговоре, а све у интересу професије и пре свега у интересу грађана Србије. Издавање саопштења брутално неистините садржине на сајту Министарства правде, не иде у прилог решавању тренутне ситуације – напротив!

АДВОКАТСКА КОМОРА СРБИЈЕ

ПОДЕЛИ ОВУ ИНФОРМАЦИЈУ
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email