Генерала Боже Јанковића 1, спрат 3, стан 19, 18105 Ниш

Адвокатска слава

Свети Јустин Филозоф

Сваке године 14. јуна адвокати Србије славе своју славу – Светог Јустина Филозофа. Адвокати и адвокатски приправници Адвокатске коморе Ниша у својим Заједницама (Ниш, Врање, Лесковац, Прокупље, Пирот и Алексинац) сваке године се бирају домаћини славе, а након ломљења славског колача и подизања славе,организује се славски ручак.
1994. године Патријарх Павле је по молби представника адвокатуре, одредио Светог Јустина Филозофа као свеца заштитника ради установљења адвокатске славе. Свети Јустин Филозоф је био филозоф и светац, али на известан начин и претеча адвоката који сматрају својом највећом дужношћу да бране правду и истину, и да буду у служби само оног права које је уједно и правда.
Свети Јустин Филозоф је је рођен око 105. године у Флавијевом у Самари, Палестина. Као младић је дошао у Рим да студира филозофију желећи да спозна крајњу истину. Како га учење филозофије није задовољило, окреће се проучавању теологије, посебно хришћанства које прихвата за своју религију, али наставља да подучава филозофију у Риму помоћу које покушава да Христу приведе образоване пагане.
Спасавао је вернике хришћане осудјене на смрт пишући апологије. Познато је да је говорио: «Народни неразумни суд често невине осудјује као кривце, чисте осрамоћује као развратнике и праведнике жигоше као грешнике.» Због својих уверења и ставова, замерио се властодршцима, па бива оклеветан од стране филозофа Крискента, циника. Бачен је у окове и мучен, али се на суду није доказала његова кривица и бива ослободјен. Крискент га на лукав начин успева да отрује.
Свестан да ће умрети, поручио је: «Ви нас хришћане можете убијати, али нам не можете нашкодити.»