Генерала Боже Јанковића 1, спрат 3, стан 19, 18105 Ниш

ТАЊУГ – Адвокатура: И факултативни јавнобележнички запис неуставан

БЕОГРАД, 26. децембра (Тањуг) – Председник Адвокатске коморе Србије Драгољуб Дјордјевић изјавио је да ће преговори са министарством правде око адвокатских захтева бити настављени, али да како ствари данас стоје, адвокатура наставља протест и 2015. године.

“Док се комплетна ствар не реши до краја ми не можемо да кажемо да смо оптимисти”, рекао је Дјордјевић у екслузивном интервјуу Тањугу.

Он је указао да протест може да буде прекинут тек када Скупштина Србије усвоји измене Закона о јавном бележништву у складу са захтевима адвокатуре и оне буду објављене у Службеном гласнику.

Он је указао да је након начелних јучерашњих договора, на данашњем састанку стручном тиму адвокатуре понудјен неприхватљив и неуставан предлог измена закона а то је “факултативна форма јавнобележничког записа”.

“Јуче је постојао договор да подржимо наше представнике у преговарачком тиму око постигнутих тачака договора. Остао је један детаљ који је требало да се данас расправи, али уместо тога дошло је до новог детаља – факултативног јавнобележничког записа. То наши преговарачи нису могли да прихвате”, рекао је Дјордјевић.

Адвокатура, како је навео, сматра да је тај предлог крајње неуставан.

“Ми не можемо дати легитимитет неуставним одредбама Закона о јавном бележништву пре него што се буде створио било какав уставни оквир за деловање закона на начин на који су они замислили”, напоменуо је председник АКС и нагласио да је то разлог због чега су данас застали приговори.
Он пак сматра да у сваком случају преговори треба да се наставе иако се протест продужи на следећу годину.

“Ми немамо никакву посебну наду да ће се било шта посебно променити – сигурно идемо и у 2015. годину са протестом, то је већ сада извесно”, рекао је Дјордјевић.

Он је указао да и када би стручни тимови постигли сагласност око кључних питања, имајући у виду систем одлучивиња институција адвокатуре у Србији, протест не би могао да се прекине пре него што Парламент Србије не усвоји договорене измене Закона о јавном бележништву и одредјених пратећих закона.

“То би пре свега значило да ако се постигне начелан споразум на радној групи, он би ишао у нормативу Министарства правде, релативно брзо могао би да се уради предлог измена и допуна Закона који би ишао у Скупштину на усвајање. Кад измене буду објављене у Службеном гласнику Србије могао би да престане протест адвоката, јер је таква и одлука Скупштине АКС”, нагласио је Дјордјевић.

Раније данас Министарство правде је саопштило да су стручни тимови током преговора поводом протеста и захтева адвоката, приближили су ставове о одредјеним темама док ће се о тачкама о којима за сада немају заједницки став разговарати и током наредних дана.

Адвокати су обуставили рад у целој Србији 17. септембра.

ПОДЕЛИ ОВУ ИНФОРМАЦИЈУ
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email