Генерала Боже Јанковића 1, спрат 3, стан 19, 18105 Ниш

ТАЊУГ: Стручни тимови надомак решења?

БЕОГРАД – Стручни тимови Министарства правде и Адвокатске коморе Србије током данашњих преговора у великој мери су приближили ставове за решавање захтева адвокатуре поводом измене Закона о јавном бележништву и надају се скором договору.

Следећи састанак на којем ће се расправљати о техничким детаљима измена прописа заказали су за четвртак.

Председница Адвокатске коморе Чачак и члан стручног тима Адвокатске коморе Србије (АКС) Јасмина Милутиновић рекла је после састанка да су тимови обе стране у “многоме приближили ставове који се тичу захтева адвоактуре.

“Отклонили смо сва спорна питања и сад смо код техничких детаља. Надамо се да ће последњи састанак бити 8. јануара када ћемо договорити техничке детаље око измене свих прописа у складу са нашим захтевима”, рекла је Милутиновић Тањугу.

Према њеним речима, стручни тим АКС је добио уверавања Министарства правде да би закон могао и формално да буде измењен на ванредном заседању Скупштине Србије чиме би се створили услови за прекид обуставе рада.

Упитана да ли је Министарство пристало на све захтеве адвокатуре, она је одговорила да су тимови кроз разговоре дошли до решења који задовољавају захтеве адвоката у мери која ће обезбедити прекид обуставе рада.

Према њеним речима, преговорима је утврђено да јавнобележнички запис неће више бити обавезан за све уговоре који се тичу промета непокретности.

“Ограничили смо случајеве којима је јавнобележнички запис – облик и форма за правне послове, за све остале приватне правне послове, односно приватне исправе ћемо предвидети солемнизацију – потврду од стране јавног бележника и тиме би наши захтеви били задовољени”, указала је Милутиновић.

Она је истакла да неће бити никаве форме “факултативне солемнизације” која је помињана у јавности у последњем периоду.

Милутиновић је објаснила да измене закона иду у правцу да – исправу коју састави адвокат или сам грађанин, “јавни бележник оверева, потврђује у облику солемнизације”.

“То је наш основни захтев и био и због тога смо кренули у протест, да оно што грађани саставе нотари оверавају”, нагласила је она.

Јавно бележнички запис који саставља јавни бележник остаће као обавезна форма само када су у питању правни послови пословно неспособних лица, лица са инвалидитетом, и за лица на законском издржавању.

Она је напоменула да ће после измене законских прописа бити измена и у тарифи за јавно бележничке послове, али да стручни тимови нису расправљали о томе.

Помомоћик министра правде и члан стручног тима Чедомир Бацковић изразио је наду да ће преговори резултирати договором који ће бити “на пођеднако задовољство обе стране”.

“Преговори још нису завршени и нећу да урекнем …али мислим да смо на прагу окончања преговора. Преговори су показали да је оно око чега је било размимоилажења, није ствар суштине, него погледа решавања неких правних проблема и у том смислу мислимо да ова обустава рада треба да престане што пре”, рекао је Бацковић Тањугу.

Он је указао да иако су захтеви адвоката од почетка протеста “еволуирали”, у њима нема ништа непихватаљивог.

“Напротив, заједничким преговорима смо успели да избрусимо нека питања,” рекао је он и дода је то учињено уз поштовање суштине концепта латинског нотаријата – бележништва у Србији.

Стручни тим АКС чине председница Адвокатске коморе Чачка Јасмина Милутиновић, Мирјана Јовановић Томић и Тања Арсић из Адвокатске коморе Војводине, а министарства су помоћници министра правде Чедомир Бацковић и Нела Кубуровић, као и директор Републичког секретаријата за законодавство Дејан Ђурђевић.

Адвокати су обуставили рад у целој Србији 17. септембра, тражећи измене Закона о јавном бележништву и регулисање паушалног опорезивања.

ПОДЕЛИ ОВУ ИНФОРМАЦИЈУ
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email