Генерала Боже Јанковића 1, спрат 3, стан 19, 18105 Ниш

Обавештење председника Адвокатске коморе Ниша

Поштоване колегинице и колеге,

Председник Адвокатске коморе Ниша, Милан Петровић адвокат, је у више наврата у претходном периоду истицао и представљао проблем са којим се срећу многи адвокати наше комора, а то је да нико из редова адвоката није изабран за судију и тужиоца претходних година или је број оних који су изабрани поражавајући с обзиром да се на сваком конкурсу за попуњавање тужилачких и судијских места пријави велики број адвоката.

Председник АКН, Милан Петровић адвокат, је у претходном периоду учествовао као представник адвокатуре дана 11.03.2023. године на Разговору са кандидатима који испуњавају услове за избор чланова Високог савета судства и за избор чланова Високог савета тужилаштва, који је био одржан у малој сали Скупштине Србије, када је присутнима предочио проблем указујући на својеврстан „вид дискриминације“ према адвокатима који се јављају као кандидати за носиоце правосудних функција и тражећи образложење од представника правосуђа зашто се овај проблем јавља у пракси.

Такође на саветовању одржаном на Старој планини у организацији Адвокатске коморе Ниша, маја месеца 2023. године, председник АКН Милан Петровић је у конструктивном разговору са учесницима панела од којих су многи били истакнути представници правосуђа као и чланови Виског савета судства покренуо тему избора адвоката као носиоца правосудних функција и још једном указао на проблем приликом избора адвоката као носиоца правосудних функција.

Оно што указује на мали помак у пракси јесте избор наших двеју колегиница из редова адвоката АКН које су изабране за носиоца судијске функције Основног суда у Димитровграду и за носиоца судијске функције Прекршајног суда у Нишу.

Управни одбор АКН-а и председник АКН Милан Петровић наставиће да се залажу и указују на специфичности овог проблема и његовог лакшег превазилажења у пракси.

Председник Адвокатске коморе Ниша
Милан Петровић адвокат

Преузмите обавештење (ПДФ документ) кликом на овај линк.

ПОДЕЛИ ОВУ ИНФОРМАЦИЈУ
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email