Генерала Боже Јанковића 1, спрат 3, стан 19, 18105 Ниш

Информације о протесту адвоката oдржаном 01.10.2014.

Захуктава се штрајк због доношења сета правосудних закона

500 АДВОКАТА НА ПРОТЕСТУ У НИШУ

Под геслом „Адвокати су у праву“ око петстотина адвоката, чланова Нишке и Зајечарске адвокатске коморе данас су на платоу Народног позоришта одржали протест. Они су поновили захтев за променом сета правосудних закона који, како тврде, угрожавају њихова али и права градјана и затражили умањење својих пореских оптерећења.
Окупили смо се да покажемо јединство и одлучност да истрајемо у протесту и заштитимо права наше професије. Одузет нам је значајан део посла а увећано пореско оптерећење. Јавни бележници су добили право на оверу уговора по вишеструко већим накнадама од оних које наплаћују адвокати а градјанима је одузето право да бирају ко ће им обављати правне послове. На овај начин блокиран је и правни промет, јер 94 бележника, колико их је у Србији, нису у стању да обављају послове које је радило 9.000 адвоката. У неким општинама уопште нема јавних бележника па састављање уговора обављају судије. Нисмо против плаћања пореза али његова висина треба да буде у складу са економском ситуацијом и платежним могућностима градјана. Зато и тражимо да се порез врати на ниво од 2013. године са умањењем од десет процената – нагласила је Бранкица Орловић, председница Адвокатске коморе Ниша.

Биљана Дражевић председница адвокатске коморе Зајечара нагласила је да су она и њене колеге дошле у Ниш јер су у Зајечару суочени са медијском блокадом.
Дошли смо у Ниш да би се чуо наш глас јер у Зајечару нико није хтео да нас чује. Дошли смо да кажемо данам је деградирана професије, да су нарушени правни поредак и права градјана. Није тачно да нам је главни захтев умањење пореза, већи је проблем што нам је одузет део посла који је препуштен јавним бележницима – рекла је Дражевић.

Зоран Јеврић, потпредседник Адвокатске коморе Србије нагласио је да је за блокаду преговора о прекиду штрајка одговорно Министарство правде.
Министарство правде је одбило преговоре па су протести једини начин да се боримо против извршне власти. Борећи се за наша боримо се и за права градјана. Спорним законима градјанима су узета уставна права на слободу воље, односно могућност избора оног од кога ће затражити правну помоћ. Одредбама о заступању од стране нотара прекршен је Устав због чега смо поднели иницијативу Уставном суду за оцену Закона о јавним бележницима. Добили смо и подршку из Европске коморе адвоката јер је нарушена независност адвокатуре. За 8. октобар заказан је конгрес у Београду којем ће присуствовати и наше европске колеге – казао је Јеврић.

Подршку нишким и зајечарским колегама пружила је и Адвокатска комора Београда чији је председник Слободан Шошкић учествовао у протесту.

Д.К.

ПОДЕЛИ ОВУ ИНФОРМАЦИЈУ
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email