Генерала Боже Јанковића 1, спрат 3, стан 19, 18105 Ниш

Усвојене измене закона о нотарима

Посланици Скупштине Србије усвојили су данас измене Закона о јавном бележништву и сет пратећих закона, чиме су створени услови да буде одблокиран рад правосуђа.
Усвајање измена тог закона изузетно је важно, јер се тиме прекида четвромосечни штрајк адвоката. Министар правде НИкола Селаковић је рекао да је Влада Србије те измене усвојила у неизмењеном облику, како су предложили представнициа адвоката, истакавши да су дефинисана спорна питања – постојање јавнобележничког записника, уговора о промету непокретности и поступак потврђивања правних послова тзв.солемнизација.
С друге стране, представници опозиције Селаковића сматрају одговорним што је дошло до „парализе правосуђа, јер је тврдоглаво инсистирао на стварима које сада анулира подношењем измена закона“ и затражили су његову оставку.
Расправу су пратили су и представници адвокатуре, а председник Адвокатске коморе Србије (АКС) Драгољуб Ђорђевић рекао је новинарима да ће адвокати почети са радом оног тренутка када измене Закона о јавном бележништву ступе на снагу.
Он је поручио да адвокатура више неће ћутати и да захтев за смену министра Селаковића још важи, али да није услов за обуставу протеста.
Усвајањем закона и његовим објављивањем у Службеном гласнику, дан пошто буде усвојен, биће прекинут четвромосечни штрајк адвоката.
Закони ће ступити на снагу дан пошто буду објављени у Службеном гласнику.
Измене Закона о јаним бележницима предвиђа да ће у форми јавнобележничког записа јавни бележник састављати уговоре о располагању непокретностима пословно неспособних лица, лица која не могу да виде, чују, говоре, читају и пишу, споразум о законском издржавању.
Усвојени су и Закон о изменама и допунама Закона о промету непокретности, Закон о изменама и допунама о ванпарничном поступку, Закон о изменама и допунама породичног закона, Закон о изменама и допунама Закона о наслеђивању и Закон о допунама Закона о организацији и надлежности државних органа у поступку за ратне злочине.
Усвајањем тих законских решења завршена је седница.

( ТАЊУГ)

ПОДЕЛИ ОВУ ИНФОРМАЦИЈУ
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email