Генерала Боже Јанковића 1, спрат 3, стан 19, 18105 Ниш

Саопштење Адвокатске коморе Ниша и Одлука Управног одбора Адвокатске коморе Ниша са 19. седнице одржане дана 04.10.2023. године

Број: 1794-9/2023
Датум: 26.12.2023. године

САОПШТЕЊЕ АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ НИША

 

Како је појединим медијима, од стране одређене групе адвоката, достављена нетачна информација о наводно донетој одлуци о цензури и забрани адвоката да иступају у медијима, овим путем објављујемо Одлуку Управног одбора АКН, а ради упознавања и тачног информисања свих адвоката.

Циљ доношења овакве одлуке је био спречавање злоупотребе медија од стране појединих адвоката у циљу саморекламирања и неовлашћеног иступања у име Коморе и адвокатуре са подручја АКН.

Разлог реаговања Управног одбора и доношења овакве одлуке је захтев великог броја адвоката да се сузбију овакве појаве, које представљају нелојалну конкуренцију и рушење угледа адвокатуре.

Адвокатска комора доношењем овакве одлуке ни на који начин није желела, нити имала намеру да ограничи слободу говора и изражавања адвоката у своје лично име и у име својих клијената, већ је желела да управо превентивно заштити адвокате од самовоље појединаца који присвајају органе Адвокатске коморе и тиме наносе штету угледу адвокатуре.

Адвокатура је независна професија, политички изолована и адвокати су носиоци слободе изражавања и демократских принципа, чему ће Управни одбор АКН увек дати приоритет у циљу заштите независне адвокатуре.

У Нишу, 26.12.2023. године

ПРЕДСЕДНИК АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ НИША
Милан Петровић, адвокат

Кликните овде и преузмите Одлуку у ПДФ формату.

ПОДЕЛИ ОВУ ИНФОРМАЦИЈУ
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email