Генерала Боже Јанковића 1, спрат 3, стан 19, 18105 Ниш

ДАВЉЕЊЕ АДВОКАТЕ,аутор адв.Јовица Тодоровић

Адвокатуру даве „споља“ и „изнутра“.

Спољни давитељ је ставом ВКС свео на практично безначајну могућност ону солемнизацију која је била круна нашег „успеха“ у протесту. Солемнизација у пракси више неће бити коришћена, једноставно зато што се то клијентима неће исплатити.

Све што је спољни давитељ планирао да одузме адвокатима законом, адвокати ће сада изгубити ставом ВКС-а.

Затим, спољни давитељ је вратио у процедуру повучени ЗБПП са терминолошким преправкама, које опет у област правне помоћи уводе субјекте који нису адвокати, и тако им отварају приступ буџетском новцу за бесплатну правну помоћ, а нама давитељ тако припрема „алтенативу“ за коначни ударац који ће уследити након што нас избаци из Устава.

Поред тога, тиме нас давитељ потискује и са тог малог простора на коме можемо доћи до нешто мало „свежег ваздуха“.
Затим, спољни давитељ предлаже Закон о услугама, који нас (иако то није нужно по европској Директиви о услугама!), тобоже за рад европских интеграција, комерцијализује, што отвара пут да се ускоро укине адвокатска тарифа, а затим да се легализује маркетинг у адвокатури.

Све ово ће уништити самосталне и независне адвокате , а не конкуренција ОАД или странаца, како нас неки „едукују“.
Без даха ћемо остати, зато што неће бити тарифе да штити висину награде за рад адвоката.

У Акционом плану за Поглавље 23 спољни давитељ је већ предвидео укидање адвокатске тарифе. У том Поглављу ће се преговарати о прописима који уредјују адвокатуру, али без адвоката, јер ми смо измештени у Поглавље 3, са другим предузетницима. Моћи ћемо ми да присуствујемо, као јавност, ако баш желимо да додјемо непозвани.

Бављење услужном делатношћу нужно захтева маркетинг, рекламу, а ми немамо довољно пара да уложимо нити у минимални маркетинг.
Неће бити ту од помоћи нискобуџетни адвокатски сајтови који су преплавили интернет. Не, не. Зна се шта је и шта кошта реклама.

Са друге стране, неконтролисан и енорман пријем последњих година има за последицу да нас има толико да, у потпуно тржишним условима, неће бити довољно посла да сви опстанемо. Дакле, када почну да делују закони тржишта неће моћи да опстану сви самостални и независни адвокати.

Ко ће преживети?

Па, наравно, они које давитељ пусти да дишу.

Стручност, знање, пожртвованост, приврженост клијенту, даноноћни рад… неће бити пресудни. Јер, таква су правила игре на тржишту. Рачуна се само цена, а кад је велика понуда цена је ниска, а са ниском ценом многи ће

остати без даха. Моћи ће да раде само они који дуго могу да трпе губитке, а то су они који имају изван адвокатуре обезбедјену егзистенцију, односно изворе прихода. Или којима давитељ попусти омчу даривањем мало посла, и мало пара.

Коначно, спољни давитељ држи „на готовс“ бритву док нас дави свиленим гајтаном.

Та бритва је пореска политика. Још једна од победа нашег протеста било је усвајање наших пореских захтева. Али, спољни давитељ нам већ пар година не доставља информацију колико нас задужује порезом. Кад нас давитељ буде коначно информисао колико му дугујемо, може бити да многима неће бити добро… биће к’о бритвом посечени.

Тако додјосмо до унутрашњег давитеља. Он адвокатуру дави бранећи је од мајоризације. Дакле, унутрашњи давитељ тврди да постоји опасност да адвокати који су везани за адвокатска ортачка друштва изврше мајоризацију адвокатуре, односно да надгласају, и тако угрозе самосталне и независне адвокате.

Зато унутрашњи давитељ не дозвољава да се у АКБ одрже избори док се сви оаде-овци не избришу са бирачког списка. То би било реално, ако је оаде-оваца више него самосталних.

Јуче смо сазнали да у Београду има 4 219 адвоката уписаних у Именик АКБ. Не зна се тачно колико има оаде-оваца. Изборна комисија АКБ у предходном саставу је брисала са бирачког списка приближно 150 адвоката сумњивих да припадају ортачким адвокатским друштвима. Нека се још толико промакло незапажено Комисији, па нека оаде-оваца у Београду има 300. То је ни 10%.

Како мањина може да мајоризује већину?! То није могуће. Јер, мајоризација је обрнуто, кад већина надгласава мањину.

Унутрашњи давитељ мора имати неке друге разлоге што дави адвокатуру. Један је сигурно тај што воли да дави, па се труди да дави што дуже. Медјутим, унутрашњи давитељ није сам, има и помагаче. Њему помажу помоћници који даве адвокатуру изнутра,зато што знају да ће то бити много мило спољнем давитељу.

И тако… Ипак, и коначно, да ли ће адвокатура бити удављена, зависи од Адвоката!

Изворни текст можете погледати oвде

ПОДЕЛИ ОВУ ИНФОРМАЦИЈУ
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email