Генерала Боже Јанковића 1, спрат 3, стан 19, 18105 Ниш

АНАЛИЗА СТАЊА У АК НИШ

После 75 дана обуставе рада адвоката у Србији, 780 адвоката на територији АК Ниш, која обухвата адвокатске заједнице у Нишу, Прокупљу, Алексинцу, Пироту, Лесковцу, Врању, у потпуности подржава одлуке Скупштине АК Србије и придржава се упутства АКС.

АК Ниш, кроз деловање својих заједница на територији коју покрива, много чини на пробијању медијске блокаде, која влада у скоро свим националним медијима.

У том правцу, чланови протестног одбора гостују на локалним медијима, који су, за сада, још увек отворени за гостовање адвоката, на који начин се грађанима указује на стварне разлоге, због којих адвокатура протествује већ трећи месец.

Састанци заједница у оквиру АК Ниш се редовно, најмање једном недељно, одржавају, а присуство адвоката је несмањено. У мањим заједницама готово стопостотно.

Заједница адвоката Ниш је почела са мирним протестним окупљањем испред нишке палате правде, два пута недељно.

За сада се овај вид протеста организује на миран начин, без блокаде улица, без протестних шетњи и организованих говора, али је јединствен став нишких адвоката да се овај протест радикализује, уколико извршна власт и даље буде глува за захтеве адвокатуре.

У АК Ниш се посебна пажња посвећује младим адвокатима, старости до 40 година, имајући у виду да је ова групација највише погођена вишемесечном обуставом рада.

За почетак, млади адвокати су, Одлуком УО АК Ниш, ослобођени плаћања чланарине у периоду обуставе рада, а ове обавезе ослобођени су и сви адвокатски приправници.

Иначе, млади адвокати у АК Ниш иницирали су, а руководство подржало, идеју да се оформи Секција младих адвоката, па је ових дана у току њихово организовање.

Са више, до сада одржаних, састанака ове групације, локалним медијима у Нишу шаље се идентична порука – да су постављени захтеви адвокатуре потпуно оправдани и да се не сме одустати до испуњења постављених циљева.

На територији АК Ниш забележено је поступање противно одлуци Скупштине АКС у шест случајева и против ових адвоката у току су дисциплински поступци.

После подизања оптужнице дисциплинског тужиоца, на његов предлог, УО АК Ниш донео је решења о привременој забрани бављења адвокатуром и ова решења прослеђена су свим судовима, тужилаштвима, полицијским управама и осталим регионалним двокатскима коморама, као и АК Србије.

У овом тренутку заказане су и дисциплинске расправе, тако да се доношење одлука дисциплинског суда очекује у наредном месецу.

У једном случају, Управни суд у Нишу донео је привемену меру, којом се решење о привременој забрани бављења адвокатуром ставља ван снаге, до доношења решења УО АКС по жалби адвоката на решење о суспензији.

Адвокати АК Ниш, са својим текстовима, редовно се појављују на сајту „протестадвоката“ и осталим друштвеним мрежама, са различитим коментарима, али истим циљем – да се не одустане са протестом до испуњења свих постављених захтева.

У Нишу, 27.11.2014. године

Председница АК Ниш
Бранкица Орловић, адвокат

ПОДЕЛИ ОВУ ИНФОРМАЦИЈУ
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email